Ik heb een gezondheidsverklaring nodig. Wat moet ik doen? – Huisartsenpraktijk Westmaas – Westmaas
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Westmaas
Beatrixlaan 32C 3273 AB
Westmaas

Terug naar overzicht

Ik heb een gezondheidsverklaring nodig. Wat moet ik doen?

Artsen krijgen van hun beroepsorganisatie het advies om geen gezondheidsverklaringen af te geven voor eigen patiënten. Dit om de persoonlijke behandelrelatie met de patiënt niet te verstoren. Artsenorganisatie KNMG heeft hierover een toelichting geschreven, die artsen aan patiënten kunnen geven. Deze kun je vinden op de website van de KNMG.

Wat kunt je wel doen?

  • Vraag bij de instantie die een gezondheidsverklaring wil hebben of je kunt volstaan met een verklaring van jezelf over jouw gezondheidstoestand, eventueel in de vorm van een in te vullen vragenlijst.
  • Je kunt jouw arts vragen om een kopie van jouw medisch dossier met de belangrijke feiten over jouw gezondheidstoestand (bijvoorbeeld de uitslag van een looptest, de uitslag van een meting van jouw gezichtsvermogen). Deze kun je toesturen aan de instantie die de gezondheidsverklaring vraagt.
  • Je kunt ook contact opnemen met een arts waar je niet onder behandeling bent geweest. Deze kan met jouw toestemming feitelijke informatie over jouw gezondheidstoestand bij jouw behandelend arts opvragen. Op basis van deze informatie kan de arts een gezondheidsverklaring schrijven. In principe kun je bij elke andere arts terecht voor een gezondheidsverklaring.
  • Geef aan de instantie die een gezondheidsverklaring wil hebben de informatie van de KNMG. Zodat zij hun beleid hierop kunnen aanpassen.

 

Publicatiedatum: 01-06-2021